Фото печат върху канава – модерен елемент на интериора

В последните години се наблюдава нарастване на търсенето на картини, отпечатани върху канава. Това са много модерни и ефектни произведения на изкуството, които хората си подаряват или купуват за своите жилищни и офис пространства. Какво прави канава картините толкова популярен елемент на интериорния декор и с какво са по-различни – на тези въпроси ще отговорим в настоящия материал.

Какво прави картините канава толкова специални?

Много хора посещават специализираните магазини, включително онлайн магазин Дегрец, с намерението да изберат красива картина канава за подарък. Популярността на този вид декорация се дължи на някои специфични свойства, недостижими с други методи за печат. Благодарение на специфичната текстура на платното и съвременните техники за печат, отпечатаното изображение става съпоставимо с художествената живопис – с произведенията, рисувани с четка.

Фотографските картини често представляват безупречни репродукции на известни произведения на изобразителното изкуство. Понякога е трудно да се определи дали картината е рисувана от майстор-художник или е дело на високотехнологична машина. Обикновено цената подсказва отговора: за фотопечат тя е няколко пъти по-ниска, отколкото за ръчна изработка, освен ако продавачът не е откровен измамник.

Обработка на изображенията – техники и технологии

Върху платно от канаваца могат да се отпечатат всякакви изображения, включително такива, предадени от произволен електронен носител или цифров файл, изпратен по имейл. Дори кадри от смартфон с не особено добро качество ще свършат работа. Недостатъците в изображението ще бъдат изгладени при печата върху клетъчната текстура на платното.

Някои размазвания на отпечатаното изображение ще се възприемат от окото, като небрежни движения с четката на художника, забележими от близко разстояние. В случай че дефектите са твърде забележими и влияят на крайния резултат, опитен специалист ще извърши професионален ретуш и ще подготви изображението за печат върху канаваца.

Специални програми позволяват да се извършват различни манипулации с изображението преди печат. Това включва:

  • Увеличаване и намаляване;
  • Промяна на цвета;
  • Яркост и контраст;
  • Прилагане на различни ефекти и специални филтри.

Съвременният софтуер дава възможност за предварителна обработка на снимки, рисувани с маслени бои, акварели и моливи. Като добавим грубата клетъчна текстура на платното към технологичните възможности на цифровия печат, изображението ще изглежда още повече като ръчно изработена картина.

3 ключови компонента на канава картините

Прекрасните картини канава, предлагани в онлайн магазин Дегрец, се състоят от три ключови компонента – текстилно платно, високотехнологичен печат и подрамка от МДФ. Най-добрите платна са направени от 100% памук с перпендикулярно тъкане на влакната, което осигурява на канавата достатъчна здравина, така че когато се опъне върху рамката, тя не се разтяга или провисва.

Пигментната технология, използвана за отпечатване на изображенията, позволява те да бъдат пренесени върху платното с висок индекс на цветопредаване, запазвайки наситеността на цветовете и точността на детайлите. Комбинацията от естествено платно + пигментно мастило е оптимална по отношение на качеството на изображението. Смята се, че такива картини могат да издържат десетилетия.

От значение за запазване качеството на изображението е полагането на матов или гланцов лаков слой върху платното от канаваца. Лаковият слой осигурява на картината защита от висока влажност (което е важно за естественото платно), случайни пръски течност, UV радиация и всъщност удължава живота ѝ. Освен това лакът, особено гланцовият, прави изображението по-живо, придавайки на цветовете допълнителна яркост и наситеност.