Как да изберете идеалния заем за вас?

Избягвайте типичните грешки при получаване на заем, не бързайте и отделете време да проучите нюансите. Тогава заемът може да се превърне в полезен финансов инструмент за вас, а не в източник на проблеми. Следвайте тези правила, за да намерите идеалната оферта за вас.

Не подписвайте договор, ако не разбирате условията му

Не бъдете мързеливи и прочетете целия текст на договора, защото това ще ви спести време и пари в бъдеще. Внимателно проучете всички условия за отпускане и погасяване на заема. Обърнете внимание на всички, включени в договора комисионни, неустойки за закъснели плащания и допълнителни условия, като например застраховки. Вижте пълната цена на заема в проценти и в лева – тя трябва да е посочена ясно на първата страница на споразумението.

Ако нещо не е ясно, попитайте служителите на кредитиращата институция, поискайте обяснение и при нужда се консултирайте с адвокат. Подпишете договора само, когато разбирате точно всички условия.

Не отлагайте изплащането на кредита

Следвайте графика за плащане и не отлагайте следващата вноска до последния момент. Има смисъл да се фокусирате върху дата 5-7 работни дни преди датата на плащане, така че парите да имат време да бъдат кредитирани по сметката. Би било полезно да поставите напомняне на вашия смартфон или да окачите ярък стикер на видно място.

Ако от някъде припечелите допълнителни пари, можете да ги изпратите за  предсрочно погасяване на дълга или поне на част от него – кредиторът ще преизчисли срока или размера на плащанията ви. По този начин можете да спестите от надплащания. Също така можете да заделете тези пари в резерв – тогава можете да ги изпратите на следващата вноска според графика, ако възникнат непредвидени затруднения с доходите.

Длъжни ли сме да спазваме графика за плащане?

Графикът за плащане може да бъде получен по всяко време от финансовата институция, от която сте взели кредита, или можете да уточните размерите и условията на вноските, като се обадите на горещата ѝ линия. Освен това графикът за плащане обикновено се показва в мобилното или онлайн банкиране.

Не забравяйте да затворите заема

Ако сте направили последната си вноска и изглежда, че сте изплатили дълга си напълно, не бързайте да въздъхвате с облекчение. Вземете документ от банката, че кредитът е закрит.

След няколко седмици проверете кредитната си история в ЦКР. Така ще знаете със сигурност, дали банката е подала правилните данни в Регистъра и няма да имате затруднения поради непогасени задължения, когато решите да изтеглите нов кредит следващия път. Веднъж годишно кредитната история може да се провери безплатно.

Може да се случи така, че ако се появят допълнителни пари, може да решите да закриете заема предсрочно. Възможно е да се обадите на горещата линия, да разберете колко остава да платите за изплащане на заема и да прехвърлите цялата сума наведнъж. Възможно е да получите SMS от банката и да се окаже, че лихвите продължават да текат. Питате се как това е възможно? Най-вероятно просто сте депозирали пари в сметката и по никакъв начин не сте информирали, че нареждате предсрочно погасяване. Банката може да отпише следващото месечно плащане, а останалите пари все още да са на вашата карта. Разберете какви са условията за предсрочно погасяване. Те трябва да са посочени във вашия договор. Проверете как да направите предварителното погасяване правилно. За всеки случай е по-добре да вземете документ от банката, че заемът е затворен.