Мога ли да си купя кола без кредит?

 Закупуването на нов или употребяван автомобил без кредит не е лесно, но някои автокредитори са специализирани в работата с хора, които нямат установена кредитна история. Има неща, които можете да направите, като например да получите обезпечение или да направите първоначална вноска, които могат да помогнат за подобряване на шансовете ви да бъдете одобрени за автомобилен заем.

Възможно е да закупите автомобил без кредит, но възможностите ви за финансиране може да са ограничени и вероятно ще се сблъскате с предизвикателства, с които потребителите със солидна кредитна история може да не се сблъскат.

Кредиторите обикновено предпочитат кандидати, които имат установен модел на отговорно вземане на заеми и навременни плащания. Но има кредитори, които може да са готови да работят с вас, ако имате малък или никакъв кредит. Просто бъдете готови да плащате потенциално по-високи лихви, отколкото някой с богата кредитна история и високи кредитни точки.

Защо кредитната ви история е важна

Когато кандидатствате за заем, кредиторите искат да са достатъчно сигурни, че ще можете да го изплатите навреме, преди да решат дали да ви одобрят или не. Кредитната ви история е един от многото фактори, които те разглеждат, за да определят кредитния ви риск.

Ако никога досега не сте използвали кредит или не сте го използвали достатъчно, за да установите история на постоянни и навременни плащания, може да се считате за по-рисков за кредиторите и вероятно ще плащате по-висок лихвен процент, което означава повече месечни вноски и по-висока лихва като цяло.

Тъй като заемодателите обикновено извършват кредитна проверка като част от процеса на кандидатстване, добра идея е да проверите кредитните си доклади, преди да започнете да търсите нов автомобил или възможности за финансиране, дори ако смятате, че в тях няма нищо. Това ще ви даде възможност да се уверите, че информацията е точна, и да оспорите всяка неточна информация, преди да кандидатствате за заем.

Начини за увеличаване на шансовете за одобрение на автомобилен заем

Ако нямате кредит, има няколко неща, които можете да направите, за да увеличите шансовете си да бъдете одобрени за финансиране на автомобил.

1.Вземете поръчител

Помислете дали да не помолите някого, на когото имате доверие, да подпише заема заедно с вас. В зависимост от кредитното ви състояние това може да подобри шансовете ви за одобрение и да ви помогне да се класирате за по-нисък лихвен процент. Не забравяйте, че поръчителят се съгласява да изплати заема, ако вие не можете, така че на карта е поставен не само вашият кредит, но и неговият.

2.Осигурете си стабилен доход

Въпреки че кредиторът може да е готов да работи с вас, ако нямате установена кредитна история, той едва ли ще ви даде заем, ако не можете да го изплатите. Уверете се, че имате надежден източник на доходи, преди да кандидатствате.

3.Направете първоначално плащане

В някои случаи заемодателят може да изиска първоначална вноска, особено ако участвате в специална оферта за финансиране на студенти или наскоро завършили.

Когато направите първоначална вноска, в крайна сметка заемате по-малко пари, което може да намали цената на заема, тъй като ще плащате лихва върху по-малка сума. Също така, извършването на първоначална вноска може да ви помогне да предотвратите възможността да се окажете с непосилни задължения по кредита.

4.Сравняване на заеми

Изискванията за допустимост се различават при различните кредитори. Пазаруването на заеми ви позволява да сравнявате офертите и ви помага да намерите най-добрите лихвени проценти и условия по заема, които са на ваше разположение.