Интериорни мазилки

Най-добрите видове вътрешни мазилки

Независимо дали ремонтирате дома си или просто подобрявате вида на няколко стаи, вътрешната мазилка е ефективен начин да придадете различна визия на всяко пространство. Но с толкова много различни видове мазилки на пазара може да е трудно да изберете коя най-добре отговаря на вашите нужди. Ето защо ние съставихме това ръководство за най-добрите видове вътрешни мазилки, налични днес. Ще проучим предимствата и недостатъците на всеки тип, както и ще ви покажем как правилно да ги прилагате, за да извлечете максимума от вашия проект. Прочетете, за да научите повече!

Различни видове мазилки

Има разнообразие от различни видове вътрешни мазилки, всяка със своите уникални предимства.

Интериорни мазилки - видове

Един популярен вид мазилка е варовата мазилка, която е направена от варовик, който е калциниран (нагрят до висока температура). Варовата мазилка е силно порьозна, което й позволява да диша и абсорбира влагата. Това го прави идеален избор за помещения с висока влажност, като бани или кухни. Варовата мазилка също е много издръжлива и устойчива на мухъл и плесен.

Друг популярен вид вътрешна мазилка е гипсовата мазилка. Гипсовата мазилка е направена от калциев сулфат, който е бил нагрят, за да изгони водните молекули. Гипсовата мазилка е по-малко порьозна от варовата мазилка, което я прави по-устойчива на вода. Освен това е огнеустойчив, което го прави добър избор за използване в камини или други зони, където има риск от пожар.

Други видове вътрешни мазилки включват мазилки на циментова, акрилна или полимерна основа. Мазилките на циментова основа се правят от портландцимент, смесен с пясък и вода. Те са много здрави и издръжливи, което ги прави идеални за използване в зони с голям трафик или зони, подложени на повреда при удар. Мазилките на акрилна основа се правят от акрилни смоли, смесени с пясък и вода. Те са по-малко издръжливи от мазилките на циментова основа, но са по-гъвкави, което ги прави идеални за използване в зони, където може да има леко движение или разместване.

Интериорни мазилки - снимка

Плюсове и минуси на различни видове мазилки

Има няколко вида вътрешни мазилки, всяка със собствен набор от предимства и недостатъци.

1. Традиционна мазилка: Традиционната мазилка е изпитан и истински метод за създаване на гладки стени и тавани. Изработва се от смес от вар и пясък, която след това се нанася на няколко тънки слоя върху повърхността на стената. След като изсъхне, традиционната мазилка осигурява издръжлива и твърда повърхност, която може да бъде боядисана или покрита с хартия. Традиционната мазилка обаче може да бъде трудна за равномерно нанасяне, което често води до неравномерно покритие. В допълнение, традиционната мазилка изсъхва по-дълго от някои други видове мазилка, така че е важно да планирате предварително, когато използвате този материал.

2. Гипсокартон: Гипсокартонът е популярен избор за много собственици на жилища поради своята простота. Панелите от гипсокартон са лесни за инсталиране и не изискват същото ниво на опит като традиционната мазилка. В допълнение, гипсокартонът може да бъде изрязан, за да пасне на всяко пространство, което го прави универсален материал както за ново строителство, така и за проекти за ремоделиране. Гипсокартонът обаче не е толкова издръжлив като традиционната мазилка и може лесно да се повреди от влага или удар.

3. Венецианска мазилка: Венецианската мазилка е луксозен вариант, който може да добави дълбочина и страхотен вид към всяко пространство. Този вид мазилка се прави от фино смлян мраморен прах, смесен с водни или маслени бои. Нанася се на тънки слоеве и се полира, за да се създаде гладко, лъскаво покритие. Венецианската мазилка е малко по-скъпа от другите видове мазилки, но цената определено си заслужава.

Интериорни мазилки - предимства

Заключение

Има голямо разнообразие от интериорни мазилки и изборът на правилната за вашия проект може да бъде непосилен. Надяваме се, че предоставяйки ви преглед на най-добрите видове вътрешни мазилки, сме ви помогнали да улесните избора на правилния продукт за вашите нужди. Независимо дали търсите нещо, което да прикрие пукнатина в стена или искате нещо по-декоративно, със сигурност ще има налична опция, която ще отговори на всички ваши изисквания.

Източник: Fortuna Paints