Основни показатели за качество на оградните пана

Основни показатели за качество на оградните пана

Оградните пана стават все по-популярно средство за ограждане на частни и бизнес имоти, в което няма нищо странно, предвид многобройните им предимства. За жалост, дори една такава ограда може да бъде съсипана заради лоша инсталация или некачествени материали.

Въпреки че цената е ключов фактор при избора на ограда, все пак покупката се прави за десетилетия напред. Избирайки нискокачествена конструкция, ще се окажете притиснати от повече разходи в експлоатационния период.

Основни показатели за качество на оградните пана – технология на производство

Един от ключовите показатели за качеството на модел оградно пано е технологията на производство. Много фирми произвеждат такъв тип огради от непоцинкована тел. Следователно само след няколко години конструкцията може да започне да ръждясва. Първо, външният ѝ вид ще се влоши, а след това ще престане да изпълнява и защитна функция.

Спестяването на 10-15% от цената ще доведе до нуждата от спешна подмяна на оградата. От друга страна, ще знаете с кой производител определено не е желателно да се свързвате и къде да търсите, когато избирате ограда. Някои продавачи крадат от купувача по този начин, предлагайки материал без покритие под прикритието на поцинкован.

Методи на боядисване

Другият фактор, определящ качеството на оградните пана, е използването на съвременни методи за нанасяне на боята. От това зависи както експлоатационният живот на оградата, така и колко дълго тя ще остане естетически приятна.

Днес паната и стълбовете на този вид огради могат да бъдат боядисани, като се спуснат в специална вана. Там те се почистват, включително от мазнини, а също така се боядисват изцяло. По този начин стълбовете се оказват боядисани дори отвътре.

Токът при галванизацията преминава през части, потопени в течен полимер. Той привлича молекулите на боята, което води до равномерно боядисване, устойчиво на различни химико-физични фактори. Между другото, всички световни производители боядисват каросерията на автомобилите по същия начин.

Размер на клетката

Колкото по-висок е този показател, толкова по-ниска е пазарната стойност на оградното пано. Когато за първи път се появиха 3D оградите, клетката им беше най-често 5×20 см. Днес производителите се опитват да спестят пари и затова правят клетките по-големи. Това спестява материал, но се губи твърдостта на мрежата. Изработвайки огради с клетка 6×20 см, производителите спестяват до една десета от материала в сравнение със стандартната версия.

Опаковката на готовите съоръжения също е добър показател за качеството на продукцията. При транспортиране на паната първо до доставчика, след това до купувача и евентуално до прекупвачите съществува риск от повреда на цинковото и полимерно покритие. Ако производителят държи на репутацията си, значи го е грижа и за клиентите. Професионализмът се изразява в това, че продуктът е защитен от всички рискове.

Някои компании опаковат всяка секция на оградата в защитно полипропиленово фолио. Това безспорно увеличава цената, която купувачът ще трябва да плати, но какво е по-добре – да спестите малко пари или да получите красива, безшевна ограда, която ще издържи много десетилетия? Отговорът е очевиден.

Можем да обобщим, че добрата метална ограда се изработва в предприятие със сериозно оборудване, стриктно според нормативните и технически изисквания, необходими за дългосрочно производство на добри продукти, идентични по размери и характеристики. Това е изключително важно, защото, ако един ден искате да закупите допълнителни секции за оградно пано, тяхната конфигурация може да се окаже различна.