Разновидности на битумни керемиди

Ако сте на пазара за нов покрив или сте предприемач, който търси покривни материали, може би се чудите за различните налични видове битумни керемиди. Битумните керемиди са популярен избор както за жилищни, така и за търговски сгради, защото са издръжливи, рентабилни и дълготрайни. Битумните керемиди, известни още като асфалтови керемиди, са популярен покривен материал поради тяхната издръжливост и достъпна цена.

Какво представляват битумните керемиди?

 Битумните керемиди са направени от смес от битум, страничен продукт от суров нефт и различни добавки като пълнители, влакна и модификатори. От получената смес се оформят листове или керемиди, които се използват като покривен материал. Битумните керемиди са много известни със своята издръжливост, устойчивост на атмосферни влияния и огън и възможността за бърз монтаж.

Видове битумни керемиди

Има три основни вида битумни керемиди: вграден покрив (BUR), модифициран битумен покрив и хибриден покрив. Всеки тип има своите предимства и недостатъци, а изборът на керемида ще зависи от специфичните изисквания на вашия покривен проект.

1. Вграден покрив (BUR)

Вграденият покрив или BUR е традиционният тип битумна покривна керемида. Произвежда се чрез наслояване на три или повече пласта покривен филц или мат от фибростъкло и насищането им с горещ асфалт. След това слоевете се покриват със слой от чакъл или минерални гранули, за да предпазят покрива от слънчевите UV лъчи.

2. Модифициран битумен покрив (MBR)

Модифицираният битумен покрив или MBR е по-модерен тип битумна покривна керемида, която е разработена през 60-те години на миналия век. Произвежда се чрез модифициране на асфалта със синтетичен каучук или пластмасови полимери, за да се подобри неговата ефективност. MBR се предлага в две основни разновидности: модифициран битумен покрив с атактичен полипропилен (APP) и модифициран битумен покрив със стирен-бутадиен-стирен (SBS).

3. Хибридни покриви

Хибридният покрив е по-нов вид битумна керемида, която съчетава най-добрите характеристики на BUR и MBR. Изработен е чрез наслояване на основен лист BUR с горен слой MBR. Това създава покривна керемида, която е едновременно издръжлива и гъвкава.

Битумни керемид

 Предимства на битумните керемиди

Битумните керемиди предлагат редица предимства пред другите видове покривни материали. Те са издръжливи, дълготрайни и устойчиви на атмосферни влияния, огън и UV радиация. Освен това са лесни за инсталиране и рентабилни.

 Недостатъци на битумните керемиди

Въпреки многото предимства, битумните керемиди имат някои недостатъци. Те могат да бъдат склонни към напукване и образуване на мехури, особено в райони с екстремни температури. Те също могат да бъдат податливи на щети от пешеходен трафик и падащи отломки.

 Избор на правилната битумна керемида

Когато избирате битумни керемиди, е важно да вземете предвид специфичните изисквания на вашия проект за покрив. Факторите, които трябва да се имат предвид, включват климата, наклона на покрива и очаквания пешеходен трафик по покрива. Квалифициран изпълнител на покриви може да ви помогне да изберете правилния тип битумни керемиди за вашите нужди.

Поддръжка на битумни керемиди

Правилната поддръжка е ключът към дълготрайността на вашите битумни керемиди. Редовните проверки и ремонти могат да помогнат за идентифициране и решаване на проблеми, преди те да се превърнат в големи проблеми. Също така е важно покривът да се поддържа чист и без отломки.