Строители на пътища си искат парите, като блокираха АМ „Хемус“

Работници от „Автомагистрали Черно море“ блокираха пътен възел „Белокопитово“ на автомагистрала „Хемус“.

Протестът е заради наразплатени близо 37 милиона лева за ремонта на автомагистрала „Тракия“. От фирмата твърдят, че за последния месец заплати не са получили близо 800 служители. Закъсняват плащанията и към доставчиците на горива и строителни материали.

Служителите разпънаха огромен български флаг на пътния възел.

Създадена бе временна организация на движение в районна – през обходни маршрути. Пътуващи от Варна към София са пренасочвани през етапна връзка, Шумен – Велики Преслав и Търговище. А в обратната посока през Велики Преслав и Шумен.

Работници протестираха и в центъра на София, както и на 165 км на АМ „Тракия“.

„Протестът е изцяло синдикален. Ще направим всичко необходимо, дори ако трябва ще предприемем крайни мерки. Ние сме изпълнили нашата част от задълженията си и затова си искаме парите”, каза Асен Тодоров от „Автомагистрали Черно море“ АД Копирано от standartnews.com

Припомняме, че на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството „Автомагистрали“, който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. „Автомагстрали“ е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.