текила

10 изненадващи предимства на текилата!

Предпазва от диабет и деменция. По един шот?

Знаеш ли, че две-три текили на ден намаляват риска от това да ти пука? И въпреки имиджа на най-купонджийската напитка, тя всъщност има доста полезни свойства. Не вярваш?

Ако си решил да провериш, първият ни съвет е да избереш текила от 100 % агаве, тъй като тя не съдържа допълнително захар. Вторият – да не прекаляваш. Добрата стара мексиканска приятелка е страхотно питие, но не и светена водица. Ако се направиш на най-смелия в бара и обърнеш цяла табла, няма как да ти помогнем. Но, ако си решил да си разумен, ще откриеш, че текилата има почти чудодейни качества.

1. Може да ти помогне да отслабнеш. По принцип се смята, че от алкохола се дебелее, но сладката съставка агавин, която се съдържа в растителния екстракт, помага за свалянето на излишните килца. Освен това текилата стимулира метаболизма и е идеална за изгаряне на мазнини.

2. Подпомага храносмилането. Един шот преди хранене отваря апетита, а един след това – успокоява и подобрява процесите, които се случват в червата и стомаха ти.

3. Действа пробиотично. Текилата съдържа здравословни бактерии, които поддържат равновесието в имунната ти система.

4. Има и пребиотичен ефект. Пребиотичните бактерии помагат на пробиотичните да „просперират“ в червата ти.

5. Действа профилактично срещу диабет. Превръща се в сито и не пропуска опасните захарни съединения в кръвта. Стимулира производството на инсулин – основният хормон, от който диабетиците се нуждаят.

6. Воюва с остеопорозата. Отново агавинът е този, който помага на тялото ти да обработи калция, а това е полезно за костите.

7. Възможно е да намали шансовете да те споходи деменция. Проучване на BBC показа хора в напреднала възраст, които консумират малки количества текила всеки ден, радващи се на отлично ментално здраве.

8. Полезна е за четирибуквието. Натуралните химични елементи, които съдържа текилата, помагат да се потушат киселините в стомаха. И всичко произхождащо от това.

9. Помага срещу безсъние. Текилата отпуска и успокоява нервите. Разбира се, в нормални дози.

10. Не причинява махмурлук. Текилата без изкуствени подсладители не дехидратира тялото ти и съответно нямаш тежки моменти при събуждането сутрин.

Така че – направи като Хемингуей и удари един-два шота, за да направиш останалите хора по-интересни. Салюд!