Миди

10 храни, които могат да те убият!

Спасяваме ти живота, лакомнико!

Похапването е едно от великите удоволствия, но ако прекалиш, можеш да си докараш огромни неприятности и дори да се сбогуваш с този свят. Esquire съвсем не желае това да ти се случи и затова изготви списък с храните, с които трябва да си особено внимателен. И да, повечето от тях присъстват в ежедневното ти меню!

Картофи

Изглеждат безобидни и наистина са, но само ако ги свариш или ги сготвиш по някакъв начин. Ако ти хрумне да ги нагъваш сурови, ще си осигуриш дълъг престой в тоалетната. Минимум.

Череши

Трябва да си много откачен, за да ги поглъщаш с костилките. Ако го направиш, трябва веднага да се опиташ да ги изкараш от себе си – съдържат циановодород във вътрешността.

Сурови бадеми

Това също не е най-добрата идея на света. Когато бадемите са сурови, са и кисели – а това се дължи на същия циановодород, който се съдържа и в костилките на черешите. Ако ще ги ядеш, направи нещо с тях – изпечи ги например.

Праскови

Ако толкова обичаш праскови, че си способен да ги погълнеш с костилките, не го прави! Пълни са с амигдалин – вещество, подобно на цианид.

Октопод и калмари

Ужасно вкусни са, знаем. Особено, когато са пресни. Преди да ги сложиш в устата обаче, трябва да се увериш, че са мъртви – ако не са напълно умъртвени, могат да те натровят с пипалата си.

Ревен

За щастие в нашата кухня това растение не се използва често, но в англосаксонския свят е доста разпространено. Листата му са наистина токсични – съдържат оксалова киселина, на която стомахът ти никак няма да се зарадва.

Домати

Да, точно така – и от доматите можеш да се натровиш. Семената на някои сортове е добре да се избягват, но по-важно е никога да не се пробваш да ядеш листата или стеблата, които са фрашкани с адски вредни глюкоалкалоиди.

Гъби

Когато ги познаваш, няма проблем. Но дори тогава, не трябва да прекаляваш, независимо дали става дума за манатарки. Гледай да не попадат в менюто ти на вечеря и хубаво ги почиствай преди консумация.

Миди

Морските дарове като цяло могат да са истинска заплаха за червата ти. Причината е, че филтрират морската вода и – ако тя е мръсна, могат да поемат много високи количества живак, който в дългосрочен план съвсем реално може да те убие.