iPhone X

Близнаците – кошмарът на новия iPhone X!

Чакахме го като Коледа, а какво се оказа? Премиерата на „най-революционния смартфон в историята“ (по Apple) iPhone X като че ли отприщи повече въпроси и съмнения, отколкото щастие за феновете.

Една от основните иновации на прясната джаджа е лицевото разблокиране на екрана, или Face ID. По думите на вицепрезидента по маркетинга на Apple Фил Шилер системата би трябвало да разпознава физиономията на собственика на телефона, дори последният да носи очила или да си пусне брада. За усъвършенстването й експертите от калифорнийската високотегнологична компания хвърлили огромни усилия, тъй като всеки пробив би означавал и пробив на личните данни на притежателя. Оказва се обаче, че хората от Ябълката са пропуснали важен детайл – поне според Херман Яу, президент на компанията Tend, специализирана в производството на охранителни камери.

Мистър Яу твърди, че при разработката на Face ID не е взет предвид генетичния фактор – т.е. системата едва ли ще сработи при разпознаването на близнаци. „Щом понякога дори самите родители се затрудняват да ги различат, алгоритмите на лицевото разблокиране ще се сблъскат със същия проблем“, твърди Яу.

А като добавим критиките за високата цена, другите недоглеждания и дори срива в акциите, неизбежно стигаме до въпроса: „Apple, защо изобщо ти трябваше?“