Разкриване на многостранните цели на денталните фасети

Денталните фасети, познати още като порцеланови фасети, са тънки, специално изработени черупки от зъботехничен материал, които се прикрепят върху предната повърхност на зъбите.

Преди да започнеш със статия, тук може да научиш Кога се слагат и колко време издържат – прочети повече. Те са популярно решение в козметичната стоматология, което предоставя възможност да се коригират естетически несъвършенства и да се създаде привлекателна, равномерна усмивка. Нека разгледаме по-подробно целите и ползите, които предоставят:

Постигане на естетически преобразявания

 • Коригиране на промяна в цвета: Фасетите успешно прикриват трайни петна и обезцветявания, които не реагират добре на избелващи процедури. Това включва жълтеникави оттенъци, причинени от възрастта, флуороза или прием на някои медикаменти.
 • Скриване на пукнатини и нащърбвания: Фасетите изглаждат несъвършенства по зъбния емайл като счупвания, пукнатини или нащърбвания, създавайки равномерен, симетричен вид.
 • Затваряне на разстояния: Диастеми (разстояние между зъбите) могат да бъдат коригирани с фасети, създавайки по-хармоничен вид на усмивката.
 • Промяна на формата и размера: Фасетите могат да помогнат за удължаване на твърде къси зъби, да променят формата на зъбите или да прикрият неравности и кривини.
 • „Бързи брекети“: Когато става въпрос за леки до умерени ортодонтски проблеми, фасетите понякога могат да служат като алтернатива на брекетите за постигане на по-подредени зъби.

Повишаване на функционалността

В допълнение към техните естетически ползи, фасетите могат също така да подобрят и някои функционални аспекти на зъбите:

 • Укрепване на зъбите: Изтъненият или увреден зъб може да бъде подсилен благодарение на устойчивата структура на фасетата, превентирайки фрактури и разцепвания.
 • Подобряване на дъвкателната функция: Чрез коригиране на неравности и неправилна захапка, фасетите могат да оптимизират дъвкателната способност на човек.
 • Защита на чувствителни зъби: В случаи на повишена чувствителност, фасетите действат като бариера, предпазваща открития дентин и облекчавайки дискомфорта.

Практико-приложни предимства

Денталните фасети често са предпочитани пред алтернативни лечения поради редица причини:

 • Минимално инвазивна процедура: В сравнение с коронки например, поставянето на фасети изисква значително по-малко изпиляване на зъбната тъкан.
 • Бързи резултати: Обикновено са нужни само няколко посещения, за да се подготвят, изработят и поставят фасетите, осигурявайки драстична трансформация на усмивката за кратко време.
 • Издръжливост: Висококачествените фасети могат да издържат до 15 години при правилна грижа. Те са устойчиви на петна и повреди, запазвайки своя блясък и цвят.

Важно е да се има предвид

Решението за поставяне на фасети трябва да бъде предприето след консултация с вашия зъболекар. Те ще оценят вашето цялостно състояние и дискутират дали са подходящият избор за вашите конкретни нужди. Не са препоръчителни за хора с активни кариеси, сериозни пародонтални заболявания или при наличие на бруксизъм (скърцане и стискане със зъби).

Денталните фасети са универсално средство за коригиране на естетически и до известна степен функционални проблеми. Те са доказано ефективно решение за извайването на красива, уверена усмивка, превръщайки се в популярно средство за подобрение в рамките на козметичната стоматология.