Спешни зъболекарски случаи: Какво да правите, когато имате нужда от спешна помощ

Стоматологичните спешни моменти, могат да се появят неочаквано и да причинят болка и дискомфорт. Важно е да знаете какво да правите в случай на спешна стоматологична ситуация и да потърсите спешна помощ, за да предотвратите по-нататъшно увреждане на зъбите и венците. 

Зъбобол

Зъбоболът може да бъде причинен от различни проблеми, включително кариес, заболяване на венците или пукнат зъб. За да облекчите болката, изплакнете устата си с топла вода и използвайте конец за зъби, за да отстраните остатъците от храна, които може да са заседнали между зъбите ви. Болкоуспокояващите без рецепта също могат да помогнат за облекчаване. Ако тя все пак продължава или е силна, важно е да потърсите стоматологична помощ възможно най-скоро.

Отчупен или счупен зъб

Ако отчупите или счупите зъб, запазете всички парчета, които може да са паднали, и изплакнете устата си с топла вода. Ако има кървене, натиснете мястото с чиста кърпа или марля. За да намалите подуването, нанесете студен компрес върху външната страна на бузата близо до засегнатата област. Незабавно потърсете стоматологична помощ, за да предотвратите по-нататъшно увреждане на зъба и да прецените дали е необходим коренов канал или коронка.

Избит зъб

Избитият зъб изисква незабавно внимание за потенциално спасяване на зъба. Вземете зъба и го изплакнете с вода, без да отстранявате фрагменти от тъкан. После го поставете в съд със солена вода и незабавно потърсете стоматологична помощ.

Изгубена пломба или корона

Ако пломба или коронка изпадне, изплакнете устата си с топла вода и използвайте зъбен цимент или дъвка без захар, за да покриете откритата област. Избягвайте използването на обикновена дъвка, която може да залепне за зъба и да причини допълнително увреждане. Потърсете зъболекарска помощ възможно най-скоро, за да смените пломбата или коронката и да предотвратите по-нататъшно увреждане или гниене.

Предотвратяване на спешни стоматологични случаи

Въпреки че спешните ситуации  могат да се появят неочаквано, има стъпки, които можете да предприемете, за да ги предотвратите. Почиствайте редовно с четка и конец, за да поддържате добра устна хигиена и избягвайте дъвченето на твърди храни. Носете предпазител за уста по време на физическа активност, за да предпазите зъбите си от удар, и посещавайте редовно зъболекаря си за рутинни прегледи и почиствания.

Знаейки какви стъпки да предприемете в случай на спешна стоматологична помощ, може да помогнете за облекчаване на болката и дискомфорта и потенциално да спасите зъб. Освен това, предприемането на превантивни мерки, може да намали вероятността от възникване на спешен стоматологичен проблем. 

Източник: IG Dental