Как да изберем правилните плочки за нашата баня

Когато правим ремонт на баня, едно от най-трудните неща за решаване е вида на плочките, които ще използваме . 

 Благодарение на техническите си характеристики, плочките несъмнено са звездата сред облицовките за баня. Те са устойчиви на удар и влага, лесни за почистване и имат безкраен брой дизайни и покрития.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПЛОЧКИ ЗА БАНЯ

Предвид важността му, изборът му трябва да бъде обмислен и планиран. Трябва да обърнем специално внимание на качеството на материалите и тяхното разположение , така че да издържи толкова дълго, колкото искаме. И е важно да намерите баланса между дизайн и функционалност.

На пазара има голямо разнообразие от плочки, изработени с различни материали, цветове, текстури, яркост, форми и други характеристики, но това не означава, че всички те са най-подходящи за нашата баня. 

РАЗМЕРИ НА БАНЯТА

Първото нещо би било да проучите добре пространството . Размерът и пропорциите на банята, дали е малка или голяма, с високи или ниски тавани, с издължена или квадратна форма… В зависимост от нейните характеристики ще изберем един или друг модел. Например в малките бани можем визуално да увеличим пространството, като използваме по-светли цветове, а ако таваните са много ниски, по-добре е частите да бъдат разположени вертикално. Също така можем да комбинираме различни дизайни на плочки или да ги комбинираме с тъмни цветове, за да постигнем повече дълбочина и динамика.

Магазин Керамо

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЕЛЕМЕНТИТЕ

Ако искате да декорирате банята, като комбинирате различни видове плочки, внимателно проучете разпределението на цялото налично оборудване (мебели, вана, тоалетна…), така че да е визуално привлекателно. Например, можете да заложите на подчертаване на предната част на мивката или душа, за да различите средата.

НАЛИЧИЕ НА СВЕТЛИНА

Ако има прозорец или достатъчно естествена светлина, тогава няма да имате много проблеми с избора на плочки. В противен случай можем да заложим на бяло или други светли тонове, за да придобием яснота, и с лъскаво покритие, което помага за отразяването на светлината.

ДЕКОРАТИВЕН СТИЛ

Също така е важно да определим декоративния стил, който харесваме най-много.Модерен, скандинавски, рустик…? Стилът ще има много да каже при избора на плочки. Например, ако искаме да му придадем северно излъчване, добра идея е да използваме бяло, тъй като то се комбинира много добре с дърво. Ако изберем по-класическа баня, тогава шарките, вдъхновени от хидравлични плочки, мраморно покритие, метро плочки, геометрични фигури и др. могат да бъдат идеални.