Всичко, което трябва да знаете за разтворите за контактни лещи

Всичко, което трябва да знаете за разтворите за контактни лещи

Контактните лещи със сигурност са едно от най-полезните изобретения на човека. В продължение на дни изучавате цялата налична информация в интернет, след това няколко месеца събирате сили да приемете идеята, че всеки ден трябва да поставяте нещо в очите си, след което още няколко седмици се убеждавате да отидете на лекар, и накрая преминавате към носене на лещи.

Наред с лещите, разтворът за тяхното съхранение също буди не малко въпроси. Именно на разтворите за контактни лещи ще обърнем внимание в следващите редове: Какво представлява разтворът, какви продукти се предлагат на пазара и как да използвате въпросното средство за най-добри резултати?

Предназначение и свойства на разтворите за лещи

Разтворът за лещи е дезинфекцираща течност, която осигурява необходимите условия за съхранение на контактните лещи. Това е решението, което помага за запазване на първоначалните им свойства, гарантирайки удобно носене и ясно зрение. Разтворите са необходими за поддръжката на всички видове лещи, освен еднодневните, които след сваляне се изхвърлят и заменят с нов чифт на следващия ден.

Въпросните течности съдържат специални дезинфектиращи вещества, които са напълно безопасни за човешкото око. При правилно използване на разтвора, той изпълнява няколко важни свойства: почистване на повърхността на лещата, дезинфекция, хидратация и защита от натрупване на естествени (липидни и протеинови) отлагания.

Специалната течност отстранява прах, естествени очни секрети, козметични частици и други замърсители. На пазара се предлага огромно разнообразие от разтвори, които могат да се разделят на няколко групи:

  • Универсални – могат да се използват за различни видове контактни лещи – меки и твърди;
  • Пероксидни – основата им е водороден прекис. Имат антимикробни свойства и най-често се използват за поддръжка на ортокератологични (нощни) лещи;
  • Ензимно – формулирани – използват се за почистване на лещите от протеинови и липидни отлагания;
  • Водно-солеви разтвори.

Водно-солевите разтвори се радваха на широка популярност в миналото, но днес те не се използват, тъй като са свойствата им са значително по-ниски от тези на съвременните разтвори. Те са били използвани за почистване и съхранение на контактни лещи, но не са имали дезинфекциращи свойства.

Как да изберете и използвате разтвора?

На първо място трябва да отбележим, че вашият офталмолог трябва да посочи правилния разтвор за лещите, които ще използвате за корекция на зрението. Ако все пак решите сами да изберете марката и вида на разтвора, трябва да обърнете внимание на няколко важни характеристики. Мястото на покупка може да бъде от всяка аптека или от специализиран магазин за лещи като https://lensin.bg/ .

Най-доброто решение са мултифункционалните разтвори, които почистват, дезинфектират, хидратират и защитават лещите от отлагане на налепи. Трябва да се следи предназначението на съответното решение – за меки или за твърди лещи. Понякога е по-разумно да изберете течност на същия производител, създал лещите, които използвате, например Alcon, Busch & Lomb и т.н.

Колко често трябва да сменяте разтвора е друг важен въпрос. Най-важното условие, което трябва да се спазва при използване на разтвор за лещи, е той да бъде стерилен. Тъй като течността трябва да почиства лещите от протеинови и липидни отлагания, бактерии, микроби и други замърсители, след употреба тя престава да бъде стерилна. Ако носите контактни лещи през целия ден, разтворът трябва да се сменя всеки ден.