Инхалатор под налягане

Дозиран инхалатор под налягане (pMDI) със спейсър: Какво трябва да знаете

Дозирани инхалатори под налягане (pMDI) обикновено се предписват за лечение на респираторни състояния като астма и хронична обструктивна белодробна болест. Те доставят лекарства директно в белите дробове, но може да бъде предизвикателство да се използват правилно без спейсър. Спейсърът е устройство, което се прикрепя към мундщука на инхалатора и спомага за подобряване на доставянето на лекарството в белите дробове, като намалява риска от странични ефекти и подобрява цялостната ефективност на лекарството. В тази статия ще ви предоставим важна информация за това какво трябва да знаете за използването на pMDI с разделител за оптимални резултати.

Защо да използвате pMDI със спейсър?

Използването на спейсър с вашия pMDI има няколко предимства:

 • Подобрено доставяне на лекарства: Спейсърът помага да се преодолеят предизвикателствата при координирането на задействането на инхалатора с вдишването, което може да бъде трудно за някои хора. Той позволява на лекарството да бъде освободено в спейсера, където може да се задържи и след това да се вдиша с по-бавно темпо, подобрявайки шансовете лекарството да достигне ефективно до дихателните пътища.
 • Намалени странични ефекти: Използването на спейсър може да помогне за намаляване на риска от странични ефекти, като орална млечница, която може да се появи, когато лекарството от инхалатора се отложи в устата или гърлото. Спейсърът помага да се достави лекарството директно в белите дробове, като минимизира количеството, което се отлага в устата или гърлото.
Инхалатор под налягане - снимка
 • По-лесен за използване: Спейсърът улеснява правилното използване на pMDI, особено за деца, възрастни хора или хора с трудности при координирането на вдишване със задействане. Също така може да бъде полезно за хора, които може да имат затруднения с генерирането на достатъчно инспираторен поток, за да използват правилно pMDI.
 • Рентабилен: Спейсърът може да помогне за намаляване на количеството лекарства, необходими за постигане на желания ефект, което може да помогне за намаляване на разходите за лекарства с течение на времето.

Как да използвате pMDI със спейсър?

Използването на pMDI със спейсър включва следните стъпки:

 1. Подготовка на инхалатора;
 2. Прикрепяне на спейсъра към инхалатора;
 3. Издишване;
 4. Вдишване от инхалатора;
 5. Изчакване;
 6. Повторно вдишване;
 7. Почистване;

Подробни инструкции за употреба на инхалатор под налягане със спейсър ще откриете в този ПДФ файл.

Важни съвети за използване на pMDI със спейсър

 • Следвайте инструкциите на вашия лекар: Изключително важно е да използвате вашия инхалатор, както е предписано от вашия лекар. Следвайте препоръчваната дозировка, честота и техника, за да осигурите оптимална ефективност на лекарството.
Инхалатор под налягане - употреба
 • Правилно уплътнение и бавно вдишване: Уверете се, че сте създали правилно уплътнение с устните си около мундщука, за да предотвратите изтичане на лекарството. Вдишайте бавно и дълбоко, за да позволите на лекарството да достигне ефективно белите ви дробове.
 • Задръжте дъха си: След вдишване на лекарството задръжте дъха си за около 10 секунди или според инструкциите на вашия доставчик на здравни услуги. Това позволява на лекарството да се настани във вашите дихателни пътища за максимална ефективност.
 • Поддържайте своя инхалатор чист: Редовно почиствайте вашия инхалатор, за да сте сигурни, че няма остатъци, които могат да повлияят на доставянето на лекарството. Следвайте инструкциите на производителя за почистване и поддръжка.
 • Проследявайте дозите на лекарствата: Проследявайте броя на използваните дози от вашия pMDI, за да знаете кога е време за презареждане. Изчерпването на лекарството може да доведе до неконтролирани симптоми и влошаване на респираторното ви състояние.
 • Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт: Ако имате въпроси или притеснения относно използването на вашия инхалатор, не се колебайте да се консултирате с вашия лекар или фармацевт. Те могат да ви предоставят персонализирани инструкции и насоки въз основа на вашето конкретно състояние и нужди.