Как да използваме тъмните цветове в кухнята

Тъмните цветове се завръщат в света на интериорния дизайн. За известно време белите кухни с уреди от неръждаема стомана бяха норма. Но собствениците на жилища, уморени от почистване на бели кухни, най-накрая могат да въздъхнат с облекчение. Както е посочено в нашата публикация за тенденциите за 2023 г., бялото и светлото отстъпват място на по-тъмните тонове за модерно обзавеждане на кухнята.

Светлите цветове в кухнята бяха гореща тенденция по много причини. Те са склонни да направят една стая да се чувства по-голяма, отколкото е и е доста лесно да се създаде ярка и весела кухня със светли цветове. Но това не означава, че тъмните цветове са непременно лоши. Те имат и определени предимства.

Защо тъмни цветове за кухня?

Кухните в тъмни тонове се вписват точно във селска къща или рустикален стил. Те се съчетават доста добре с естествени дървесни цветове като бреза или клен. Освен това се почистват много по-лесно от изцяло бяла кухня. Както всеки с бяла кухня ще ви каже, те изглеждат добре, но се разхвърлят доста бързо, когато започнете да готвите.

По-тъмните тонове се съчетават много добре с метални акценти. Така че можете да комбинирате актуалните тенденции на тъмни тонове и живи цветове на бижута в едно движение. Представете си тъмносиня кухня, съчетана със смесители за кухня от розово злато или черни шкафове със зашеметяващи хромирани или сатенирани никелови покрития. Можете също да смесвате и комбинирате тъмни цветове с по-светли нюанси, за да осигурите контраст в кухнята.

Ако искате да обновите кухненското си пространство или се чудите какви цветове да използвате в чисто нов дом, ето няколко съвета за вас.

Черното не е единственият вариант

Когато хората чуят думата тъмно, първата дума, която изскача, е черно. Ако обичате цвета, има много начини да го използвате в кухнята. От черни акцентни стени до фасади на шкафове, черното е толкова гъвкаво, колкото и зашеметяващо.

Но черното не е единственият вариант, ако искате да създадете тъмна и уютна кухня. Тъмните нюанси почти винаги са наситени и живи. Те могат да направят една стая да изглежда луксозна без много усилия. Така че помислете за други нюанси като наситено морско синьо, горско зелено, кестеняво и по-тъмно сиво.

Съчетайте тези богати цветове с неутрални или бели акценти, за да не се окажете с мрачно пространство. Можете също да използвате пастелни нюанси като лавандула или жълто за приятен контраст.

Акцентни стени

Може да не искате винаги тъмни цветове навсякъде в стаята. Ако се колебаете дали да боядисате всичките 4 стени в наситено зелено, изберете една като фокусна или акцентираща стена. Може да служи като хубав контраст на по-светлите нюанси от останалите 3 страни.

Можете да облечете акцентната стена и с други идеи за декор. Разгледайте архитектурните елементи в кухнята. По-старите домове обикновено имат стени със странна форма или неизползвани и скрити ъгли. Използвайте ги в своя полза, когато избирате акцентна стена.

Шкафове и рафтове

Друг начин да включите тъмните цветове в кухнята са шкафовете и рафтовете. Наситените сини или червеникаво-кафяви шкафове са красиви цветове за работа. Използвайте ги с бели или светли плотове за перфектната комбинация от светло и тъмно. Все още можете да използвате тъмна боя върху стените или да изберете по-светли нюанси.

Ако смятате, че тъмните шкафове са твърде преобладаващи за вашата кухня, можете да опитате да отворите стаята със стъклени врати (прозрачни или полупрозрачни). Редуващите се непрозрачни и прозрачни фронтове на шкафа ви позволяват да показвате или скривате вашите съдове, както сметнете за добре. Друго чудесно допълнение са отворените рафтове. Няколко от двете страни на мивката или прозорец могат да работят добре като място за показване на дреболии или саксийни растения и билки.

Акцентни парчета

Какво ще стане, ако вашата кухня е светла и просторна, но все пак искате да използвате някои тъмни цветове без цялостно преустройство? Един лесен начин да направите това е с акцентиращи елементи. Помислете за неща като обработка на прозорци, гръб, мивки и смесители из стаята, които можете да замените. Може просто да откриете, че тези неща имат нужда от подмяна или актуализации така или иначе.

Изберете да координирате по-малките елементи като мивка и кран в едно и също покритие. Можете също така да ги комбинирате с различни нюанси от един и същи цвят в кухнята. Тъмносините и зелените се съчетават чудесно с бели стени, така че можете да ги използвате за завесите или да създадете шарена гръб.

Контрастът е ваш приятел, когато става въпрос за декориране, така че смесвайте и комбинирайте различни нюанси, за да подхождат на вашата кухня. Работата с тъмни цветове може да се почувства обезсърчително, но малко въображение помага много, когато използвате тези нюанси. Независимо дали става въпрос за пълно обновяване или малка промяна, използвайте наситено синьо, сиво, зелено и черно, за да актуализирате кухнята си този сезон!