Какво представляват съвременните шкафове за обувки и кои са техните особености?

Днес всеки мебелен магазин предлага разнообразие от шкафове за обувки. Тези компактни мебелни изделия играят ключова роля за приветливия и спретнат вид на предверието. Те служат не само за скриване на десетки чифтове обувки от чуждите очи, но и за правилното им съхранение. Какви биват шкафовете и кои са техните особености, ще разгледаме в следващите редове.

Кои са най-често срещаните разновидности?

Към настоящия момент шкафовете за обувки се предлагат в няколко варианта, като всеки от тях има огромни плюсове на дизайна. Изборът на типа на шкафа зависи преди всичко от свободното пространство и предпочитанията на собствениците. Условно можем да разделим обувните шкафове на три отделни групи. Това са:

  • Самостоятелни шкафове;
  • Шкаф тип пейка;
  • Шкаф като част от портманто.

Самостоятелният шкаф е най-удачният вариант за малки антрета и голям брой на членовете на домакинството. Конструкцията на такова изделие може да бъде разгъната както на височина, така и на широчина. По-ниските модели по правило са по-широки, за да се увеличи капацитетът им на съхранение. Същият подход се използва и при високите шкафове – те са по-тесни, заемайки по-малка част от дължината на стената.

Шкафовете тип пейка се отличават с това, че горният им плот е оборудван с мек дунапренен пълнеж, покрит със здрава дамаска. Отварянето на този вид мебели може да бъде както горно (повдигане на пейката), така и предно. Шкафовете от въпросния вид са много удобни, защото осигуряват възможност за сядане при обуване и събуване на обувките – много полезно за семейства с малки деца и възрастни хора.

Шкафът за обувки, който е част от портманто, е различен с това, че дизайнът му е съобразен с визията на цялата модулна система. Тук няма правила относно размер, форма и конфигурация на шкафа – всичко зависи от общия дизайн на портмантото. Портмантата са чудесни мебелни композиции, осигуряващи пригледност и характер на антрето, но минусът им е, че обувните им шкафове са твърде малки за многочислени домакинства.

Особености на съвременния обувен шкаф

Шкафовете, предлагани на съвременния пазар, са доста различни от моделите, които сме виждали в домовете на нашите баби. Днес те са визуално по-привлекателни, защото са проектирани да бъдат част от интериорния декор, а не просто функционална мебел, която трябва да скрие обувките на нашето семейство.

Материалите, използвани за изработка на шкафовете, са по-леки и практични. Най-често се използва стандартното ПДЧ, като дебелината му варира между 14 и 16мм. По-дебелите плоскости се използват за изработката на по-здрави и устойчиви мебелни изделия. Дървесината не е единственият материал, използван в конкретния случай. В мебелните магазини можем да открием модели от метал и пластмаса с огледални и дори стъклени врати.

Относно дизайна, трябва да обърнем внимание на вътрешното оформление. Много от шкафовете са обособени като отделения за обувки и такива за ботуши. С такъв шкаф у дома, не е нужно да прегъвате и деформирате ботушите си, нито пък да ги събувате до шкафа в коридора.

Интерес предизвиква и дизайнът на вратите. Някои шкафове имат падащи напред врати, а други плъзгащи се и радиално (напред) отварящи се. Кой вариант ще изберете, зависи преди всичко от наличното пространство в антрето, както и от представите ви за удобство.