запалителните свещи за кола

Какво представляват запалителните свещи за кола?

Наличието на правилните запалителни свещи е важно за поддържане на производителността на автомобила. Също така е важно да знаете как да определите кога свещта е износена. Това ще гарантира, че можете бързо да ремонтирате запалителната система на вашия автомобил, за да поддържате двигателя ви да работи гладко.

Студени срещу горещи свещи

Независимо дали сте автомобилен ентусиаст или обикновен шофьор, важно е да разберете разликата между студени и горещи свещи за вашия автомобил. И двете са предназначени да отстраняват топлината от горивната камера, но основната разлика е температурата на върха. Студените свещи отвеждат повече топлина от върха, отколкото горещите свещи. Това намалява шансовете за почукване и замърсяване на щепсела.

Студените свещи за кола са идеални за двигатели с висока производителност, както и за приложения с принудителна индукция. Те са полезни и при двигатели с високи обороти, тъй като високата компресия позволява повече проводимост на материала и по-ефективен пренос на топлина от главата на цилиндъра към върха на пробката. Използването на студени свещи също е за предпочитане при шофиране с висока скорост, тъй като двигателят не трябва да работи толкова горещ, за да произведе същото количество мощност.

авто свещи

Докато горещите свещи работят при по-висока температура, те могат да причинят преждевременно запалване на сместа въздух/гориво. Това може да доведе до прекъсване на запалването и повреда на двигателя.

Система за запалване с бобина

За разлика от системите за запалване без разпределител, системите за запалване с бобина използват бобина за запалване директно върху свещта. Тези системи нямат движещи се части и произвеждат по-гореща и по-силна искра. Те са и по-надеждни. Въпреки това, тези системи могат да бъдат по-трудни за диагностициране. Ако имате проблеми с идентифицирането на проблема, може да се наложи да потърсите професионална помощ.

Системата за запалване на вашия автомобил използва електрическо напрежение от акумулатора, за да запали горивна смес. Системата за запалване се нуждае от високо напрежение, около 20 000 до 50 000 волта, за да възпламени сместа от въздух и гориво. От съществено значение е напрежението да се подава към правилния цилиндър в точното време по време на такта на компресия.

Системата за запалване се използва в повечето автомобили днес. Най-често срещаният тип система за запалване е система без разпределител или система с отпадъчна искра. Тези системи са по-евтини и по-надеждни от системата с една намотка.

автомобилни свещи и двигател

Традиционно дистрибуторът се използва за разпределяне на високо напрежение към всяка свещ. Традиционният разпределител използва малък метален цилиндър. Съвременните двигатели обаче могат да имат множество намотки, което позволява намотките да се монтират директно върху запалителната свещ.

Признаци на износена свещ

Наличието на правилно работеща свещ е от съществено значение за работата на автомобила. Лошата свещ може да причини множество проблеми, включително лоша производителност, прекъсване на запалването на двигателя и по-високи разходи за гориво.

Запалителната свещ е само една част от цялостната система за запалване на двигателя. Ако искате да удължите живота на вашето превозно средство, трябва задължително да проверите други компоненти на двигателя.

Запалителните свещи трябва да се сменят на всеки 50 000 до 80 000 км и са неразделна част от цялостната програма за поддръжка на автомобила. Ако подозирате, че щепселите ви са дефектни, трябва да се свържете с сертифициран механик, за да ги прегледа.

Освен свещите, трябва да проверите и горивната система и системите за емисии на вашия автомобил. Ако емисиите на вашия автомобил не са на ниво, може да поискате да проверите горивните си филтри, кислородните сензори и горивната помпа.

износени стари свещи

Запалителните свещи от миналото може да са били звездата на шоуто, но днешните двигатели се задвижват от модерна технология. Някои по-нови автомобили са оборудвани с усъвършенствани системи за запалване, които могат да предупредят водачите за потенциални проблеми.

Цената на запалителните свещи

Смяната на запалителните свещи е важна стъпка в поддръжката на вашия автомобил. Лошата свещ може да доведе до прекъсване на запалването или прегряване на вашия двигател. Това също може да доведе до висок разход на гориво и вибрации. Това може да доведе до дългосрочна повреда на двигателя.

Запалителната свещ е малък възпламенител гориво-въздух, който запалва горивната смес в цилиндрите на двигателя. Също така помага за поддържане на правилната работа на двигателя и разхода на газ.

Запалителните свещи се предлагат в местния автосервиз или търговец на авточасти. Те са евтини и лесни за подмяна. Въпреки това, трябва да спазвате предпазни мерки, когато извършвате процедурата. Ако не сте сигурни как да смените запалителните свещи, попитайте експерт. Може също да сте в състояние да закупите частите сами, преди да отидете в магазина.

Цената за смяна на запалителни свещи за кола може да варира в зависимост от марката и модела на вашия автомобил. Ще трябва също така да имате предвид вида на запалителната свещ, която използвате