Кои са най-добрите материали за изработка на кухня?

Съществуват редица причини да заложите на кухня по поръчка. От нестандартни размери и оформление на помещението до желание да се избяга от унифицираните кухненски системи – това са все поводи да потърсите добър производител на поръчкова мебел. Когато говорите с производителя, един от първите въпроси ще касае материала. Именно на този аспект на кухненската мебел ще обърнем внимание в следващите редове.

Избор на кухня – от какво се определя той?

Кухнята е помещението, в което повечето семейства прекарват най-много време заедно. Поради тази причина изборът на кухненското обзавеждане трябва да се направи максимално отговорно и далновидно. Кухнята трябва да бъде не само красива, но също така функционална и здрава.

Предвид големия избор от кухни на мебелния пазар, процесът на подбор може да се опрости, като се вземат под внимание следните критерии:

  • Размери на помещението;
  • Външен вид и дизайн на шкафовете;
  • Ценови диапазон;
  • Производител;
  • Материал.

Последният критерий заслужава специално внимание, тъй като от него зависи издръжливостта на кухненските мебели. Що се отнася до производителя, Casa Baleno е една от марките, които усилено се налагат на мебелния пазар у нас. Кухните, изработени от компанията, са отлична алтернатива на масовата продукция, а цената им е доста изгодна, предвид високото качество и възможност за изработка по индивидуални размери.

Как да изберем материала на кухнята?

Специалистите дават съвети, които, ако се следват, не би било трудно да се вземе правилното решение. Най-важно е да се намери подходящ като стил модел, който перфектно съчетава цена и качество. Днес има различни опции за различни бюджети. Например, при солиден бюджет кухните от масив са логичен избор. Те са елегантно и дълготрайно решение.

Когато купувачът е принуден да се вмества в тесни финансови рамки, кухненските системи от ПДЧ си остават най-приемлив вариант. Шкафовете са екологични и сравнително здрави, но не могат да се мерят по здравина и експлоатационен живот с мебелите от твърда дървесина. Кухня от ПДЧ си заслужава поради огромния избор от стилове и дизайни при доста ниска цена.

При бюджет, който се движи в златната среда, кухня от MDF представлява разумна инвестиция. Срокът на експлоатация на този тип кухни достига четвърт век, поддържайки естетически привлекателен външен вид, но цената остава сравнително ниска. Има и вариант за комбинация от ПДЧ и МДФ, който също може да бъде приемлив като цена.

Предимства и недостатъци на различните материали

Независимо от какъв материал ще бъде изработена вашата кухня или нейната фасада, знайте, че всеки от материалите има своите предимства и недостатъци. Така например, основен плюс на мебелите от ПДЧ е ниската цена – към момента просто няма по-евтин материал. Минус е обаче ниската устойчивост на влага, което за кухненското помещение може да бъде сериозен проблем.

Единственият минус на MDF е малко по-високата цена, но броят на предимствата му оправдава завишените цени. Предимствата включват дълъг живот, здравина, високо ниво на устойчивост на влага, екологичност и наличие на равномерна повърхност. От МДФ се изработват стилни дизайни с всякакви декоративни покрития, включително имитация на масив. Колкото до естественото дърво, негов основен недостатък е високата цена. В същото време, шкафовете, изработени от масив, са екологични, устойчиви на влага, топлоустойчиви, здрави и не подлежат на деформация. Когато избирате между тези материали