richard branson

Откажи се от тези 10 неща, за да си успешен

Всеки има вредни навици – освен Чък Норис, разбира се. Простосмъртните обаче се делят на успешни и неуспешни, а това, което обединява първите, e че са се отрекли от следните привички.

  1. Откажи нездравословния начин на живот.

„Грижи се за тялото си. То е единственото място, на което ще живееш“ – Джим Рон.

Ако си си поставил каквато и да било цел, трябва да започнеш оттук. Ти си този, който трябва да се грижи за здравето си, никой няма да го прави вместо теб. Не е толкова трудно – храни се правилно и спортувай. Дребни промени, които водят до значими резултати.

  1. Откажи краткосрочното мислене.

„Живее се само веднъж, но ако го правиш добре, е повече от достатъчно“ – Мей Уест.

Успешните хора си поставят дългосрочни цели и перфектно знаят какво искат. Не става дума обаче за действия, които се правят, просто за да бъде свършено нещо – трябва да са част от твоята същност. Има голяма разлика между това да „тренираш за по-добро тяло“ и да го правиш, за да „постигнеш по-добра версия на самия себе си“. Започни от днес – нищо не те спира.

  1. Откажи мисленето на дребно.

„Всички сме създадени, за да блестим“ – Мериън Уилямсън.

Ако не се възползваш от добрите шансове и не пробваш да сбъднеш мечтите си, никога няма да разгърнеш истинския си потенциал. Не се страхувай да падаш и най-вече – да бъдеш успешен.

  1. Откажи оправданията

„Губещият търси оправдания. Победителят намира начин“ – анонимен.

Успешните личности знаят какви са отговорностите им и не обръщат внимание на слабостите и грешките си. Когато проумееш, че си единственият отговорен за действията си, няма да има кого да обвиниш. Това ще ти помогне да израснеш в професионален и в личен план.

  1. Откажи вярата в чудесата.

„Всеки ден и по всякакъв начин ставам все по-добър“ – Емил Куе.

Повярвай ни – успехът няма сам да потропа на вратата ти по чудодеен начин. Няма да те навести и ако не полагаш усилия. Зарежи магиите и се заеми с целите и мечтите си.

  1. Откажи перфекционизма.

„Направеното е по-добро от перфектното“ – Марк Зъкърбърг.

Приеми го – никой и нищо не е перфектно. Да, страхът от провала ни пречи да взимаме решения. Но често така пропускаме възможности, просто защото не се чувстваме в перфектна кондиция. Действай на мига, после се опитай да подобриш резултата.

  1. Откажи се от правенето на много неща едновременно.

„Никога няма да пристигнеш там, накъдето си тръгнал, ако спираш да хвърляш камъни по всяко куче, което те лае“ – Уинстън Чърчил.

Набележи само една значима цел и й се отдай напълно. После подхвани следващите.

  1. Откажи се да контролираш всичко.

„Някои неща са ни писани, други – не“, Епиктет.

Съсредоточи се върху нещата, които наистина можеш да контролираш и имай предвид, че все пак има такива, които не са по силите ти.

  1. Откажи контактите с вредни хора.

„Ти си сбор от петте личности, с които най-често контактуваш“ – Джим Рон.

В крайна сметка, човекът е социално животно. Има хора без цели и без задължения – такива, които паразитират на твой гръб. Защо е нужно да контактуваш с тях?

  1. Откажи се да се опитваш да се харесаш на всички.

„Единственият начин да не ядосваш другите е да правиш само незначителни неща“ – Оливър Ембъртън.

Да кажем, че ти си плод. На някои ще си вкусен, други няма да те харесат. Каквото й да правиш, няма как да промениш вкусовете им. Това е напълно естествен процес и е приложим във всяка сфера на живота.