Ключалката се счупи, към кого да се обърнете?

  Преди да отвори вратата, всеки специалист ключар ще проучи вида и техническите характеристики на заключващото устройство. Видът на механизма определя неговата устойчивост на отваряне и начина, по който се изпълнява. Висококачествената врата, в съответствие с правилата за безопасност, е оборудвана със заключващи механизми от висок клас надеждност, което показва тяхната сложна вътрешна структура.

  Всеки специалист ключар трябва да работи еднакво добре с всички видове механизми, включително съвременни електромеханични модели, както и:

  • комбинирани заключващи системи, в тялото на които има два механизма, например лост и цилиндричен;
  • силно защитени цилиндри, оборудвани с бронирани накладки, което усложнява аварийното отваряне на апартаменти, врати, гаражи;

Как да предотвратим счупване на ключалката?

  Повреда на ключалката може да бъде предотвратена, като се полагат подходящи грижи за механизма. Елементарното периодично смазване може да осигури продължителна и безпроблемна работа.

  Усещането за твърдост при завъртане на ключа може да показва натрупване на прах и други частици в механизма. След като разглобите такава брава, можете да намерите малки ворсинки, трохи, нишки и т.н. Как са попаднали там? Всичко може да се залепи за ключовете в чантата или джобовете ви. Това води до постепенно натрупване на мръсотия в ключалката, а впоследствие и до нейното разрушаване.

  Можете сами да направите предотвратяването и почистването на механизма за заключване на вратата. За да направите това, ключалката трябва да се обработва с неабразивни почистващи препарати, след това да се поставя и изважда ключа, без да се обръща, като всеки път се почиства от замърсявания със суха кърпа или филцова салфетка. Манипулирането трябва да се извършва, докато изваденият ключ не е чист. След такива действия ключалката трябва да се смазва със специални агенти и едва тогава ключът може да се завърти в нея.

Ключар Цени

  Ако след извършените манипулации твърдостта на завъртане на ключа във вратата остане, по -добре е да се свържете със специалист. Само те могат да свалят ключалката, да я разглобяват, почистват и инсталират отново, без да повредят нито заключващия механизъм, нито вратата.

  Можете да опитате да замените тези елементи с импровизирани средства. Маслиновото или слънчогледовото масло може да бъде заменено поради липсата на машинно масло. Маслото може лесно да се замени със спринцовка или пипета. Ако нямате нож, можете да използвате отвертка.